Награда Просветитељ слави учитеље, наставнике и васпитаче који су својим посвећеним радом, ентузијазмом и иновативним приступима образовању оставили неизбрисив траг у животима својих ученика. Она није само признање за изузетност у настави, већ и за неуморну жељу да се подстакне креативност, радозналост и љубав према учењу код младих генерација.

Њихова аутентичност, храброст и племенитост постају светионици на нашем путу. Сваког дана они показују одлучност и истрајност у мисији да образовање буде основа једног бољег и праведнијег друштва. Њихов труд и рад представљају темељ будућности наше земље, јер као што знамо, будућност Србије лежи у рукама оних који је обликују кроз образовање.

ГЛАВНА НАГРАДА


ПРОСВЕТИТЕЉ


Младен Шљивовић

Гимназија Зајечар, Зајечар


ПРОСВЕТИТЕЉ


Младен Шљивовић

Гимназија Зајечар, Зајечар


Младен је наставник Физике и Примењених наука у Гимназији Зајечар. Познат по неисцрпној енергији, креативности и широком спектру интересовања у раду, од писања Ерасмус пројеката, менторства ученичких компанија, преко организовања научних манифестација до припрема ученика за такмичење. Координатор је Научног клуба Зајечар и Мејкерс Лаба.


Младенова образовна филозофија

Младен верује да рад треба доживети као игру и труди се да то пренесе на своје ученике. Чврсто је уверен да права школа омогућава ученицима пут на коме прате своје снове, а да им наставник помаже да стигну што даље. Не верује у монотона и шаблонска решења.

Шта представља награда?

Српска наставничка награда Просветитељ представља највиши облик признања и јединствен је симбол изузетности у српском образовању. Просветитељ није само преносилац знања, већ и градитељ боље будућности, који својим делима оставља неизбрисив печат на генерације које тек долазе.

Шта укључује главна награда?

Победничка статуа, плакета, беџ, наставнички филм и новчана награда у износу од 1.000.000 динара, од чега је добитник дужан да 60% у року од годину дана уложи у побољшање образовања.

Шта представља награда?

Српска наставничка награда Просветитељ представља највиши облик признања и јединствен је симбол изузетности у српском образовању. Просветитељ није само преносилац знања, већ и градитељ боље будућности, који својим делима оставља неизбрисив печат на генерације које тек долазе.

Шта укључује главна награда?

Победничка статуа, плакета, беџ, наставнички филм и новчана награда у износу од 1.000.000 динара, од чега је добитник дужан да 60% у року од годину дана уложи у побољшање образовања.

НАГРАДЕ ЗА ИЗУЗЕТНОСТ

ИЗУЗЕТАН ВАСПИТАЧ


Весна Станимировић

ПУ „Стоногица“, Сремска Митровица

Весна је основала Предшколску установу “Стоногица” у Сремској Митровици 2011.године и од тада се њена наставничка пракса усмерава на иновације у образовању које су у складу са потребама деце 21. века. Добитник је Светосавске награде, као и многих других у области образовања. Аутор је пројеката, стручних радова и текстова са тематиком образовања. Пише песме, приче и драмске текстове за децу, креатор је лутака за представе, координатор еколошких пројеката, координатор Тима за инклузивно образовање и Тима за додатну образовну подршку. Организатор, реализатор и идејни покретач преко сто хуманитарних акција.

Веснина образовна филозофија:

Сматра да децу, од најранијег узраста и првог образовног нивоа, па све до до универзитетског и универзитетског образовања треба мотивисати да уче, стварају, критички мисле и да примењују стечена знања. Срећно учење, учење искуством и залагањем у заједници, донело јој је признање “Покретач промена”. Става је да не постоје велике препреке, него мале мотивације. Весна истиче да је њен задатак да држи мердевине како би свако дете додирнуло своју звезду.

ИЗУЗЕТАН УЧИТЕЉ


Тамара Остојић Грегус

ОШ „Вељко Влаховић“, Нови Сад

Тамара је учитељица из Новог Сада која је своје дугогодишње искуство стекла радећи у многим новосадским школама. Доласком у ОШ "Вељко Влаховић" њен учитељски пут добио је континуитет и стабилност. Ентузијазам и љубав у раду са децом подстакли су је да покрене програм "Азбука у сликама" који деци олакшава и улепшава полазак у школу. Оснивач је и координатор неформалне групе грађана "Добро дрво" па уметничким акцијама на еколошке теме у свом комшилуку покреће велике и мале акције.

Тамарина образовна филозофија:

Сваки наставни дан је прилика да се мења свет. Заједништвом, сарадњом, богатством различитости, негује КРЕАТИВНОСТ- најдрагоценију вештину будућности.

Ако негујемо креативно стваралаштво, креативно мишљење, креативно решавање проблема, креативне одлуке створићемо људе који су у стању да креирају нешто ново.

Људи који су у стању да креирају нешто ново воде развој друштва

ИЗУЗЕТАН НАСТАВНИК


Андреја Павловић

ОШ „Др Јован Цвијић“, Смедерево

Рођен у престоном граду на обали Дунава, граду грожђа и гвожђа, Смедереву. Дипломирао на Математичком факултету у Београду и завршио специјалистичке курсеве Квантитативних метода истаживања (ФПН Београд) и Праведне транзиције на Балкану (ФЕФА Београд). Рангиран у 2% најбољих наставника на свету на Међународној наставничкој олимпијади.

Андрејина образовна филозофија:

Страствени наставник који је посвећен стварању позитивног и подстицајног окружења за учење. Гаји јаке емотивне везе са ученицима засноване на међусобном поштовању, поверењу и отвореној комуникацији. Верује да сви ученици имају потенцијал за успехом и посвећен је томе да га достигну. Инсистира да наставници морају да имају слободу и подршку да експериментишу са новим приступима, укључујући савремене технологије и методе учења и да ученике не треба учити шта да мисле, већ како да мисле, истражују, анализирају и доносе логичке одлуке.

Инспиришу га ученичке радознале очи, њихова питања и жеља за знањем.

Шта представљају награде за изузетност?

Оне су симбол нашег поштовања и захвалности појединцима који су са љубављу и стрпљењем преносили знање, али и вредности које чине друштво стабилним и успешним.

Шта укључују награде?

Плакета, беџ, наставнички филм и новчана награда у износу од 100.000 динара, од чега је добитник дужан да 60% у року од годину дана уложи у финансирање једног свог пројекта из области образовања.

ПОСЕБНЕ НАГРАДЕ

НАГРАДА ПУБЛИКЕ


Младен Ђуричић

Гимназија „Жарко Зрењанин“, Врбас

Младен је наставник српског језика који са ученицима спроводи занимљиве истраживачке радове, успешно реализује пројектну наставу, примењује иновативне методе рада и на часовима често користи дигиталне алате, 3D анимације, квизове знања и примењује активности које доводе до креативног и функционалног учења.

Младенови ученици били су учесници Кампа без граница где су два пута освојили златне медаље и едукативна путовања у Грчку и Италију. Организује хуманитарне догађаје и подстиче ученике на учешће у еколошким и донаторским акцијама.

Учесник је многих трибина, конференција, предавања и књижевних промоција. За ученике, наставнике и грађанство држао је обуке из области медијске писмености. Уредник је школског часописа, а уређивао је и Омладинску страну у локалним новинама.

Креирао је и одржао на десетине вебинара и семинара за наставнике. У школи се залаже за специфичан вид неформалног образовања, а ангажован је и као сарадник на пројекту размене ученика који је гимназију повезао са школама из иностранства.

Шта представља награде публике?

Циљ Награде публике је приближити јавности приче о изузетним наставничким личностима. Награду добија један од полуфиналиста на основу резултата гласања публике преко сајта.

Шта укључује награда?

Плакета, беџ, наставнички филм и новчана награда у износу од 100.000 динара, од чега је добитник дужан да 60% у року од годину дана уложи у финансирање једног свог пројекта из области образовања.

СВЕТИОНИК ОБРАЗОВАЊА


Гимназија „Жарко Зрењанин“

Врбас

Гимназија „Жарко Зрењанин” у Врбасу спада међу три најстарије школе овог типа у земљи. Током више од два века постојања доживљавала је многобројне трансформације и пратила судбину средине којој припада, а данас слови за елитну институцију која инсистирајући на квалитетним и безбедним условима образује младе и успешне људе препознатљиве по креативности, толеранцији и другарству.

Данас је она изузетно модерна и савремена васпитно-образовна институција, и наставља да негује традицију по којој је препознатљива. Дала је на хиљаде ђака, међу њима било је неколико академика, преко педесет доктора наука, преко стотину магистара, читаву плејаду успешних културних јавних радника, лекара, професора, успешних привредника, због чега јој с правом и пристаје назив „Мала Сорбона”.

Гимназију „Жарко Зрењанин” данас похађа око 600 ученика, од првог до четвртог разреда. Они су распоређени у 20 одељења, односно на три образовна профила: друштвено-језички смер, општи тип и природно-математички смер.

ПОЧАСНА НАГРАДА

ПОЧАСНИ ПРОСВЕТИТЕЉ


Војислав Андрић

Војислав В. Андрић је рођен 1953. године у Ваљеву, где је завршио и гимназију. Дипломирао je на Природно-математичком факултету у Београду, магистрирао и одбранио докторску дисертацију на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Највећи део своје професионалне каријере реализовао је као професор и директор Ваљевске гимназије. Осим тога, у два наврата је био председник Заједнице гимназија Републике Србије; народни посланик, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, министар за спорт СРЈ; један од утемељивача и председник УО Истраживачке станице Петнице; члан Националног просветног савета, председник КУД "Абрашевић" Ваљево, председник УО Модерне галерије Ваљево…

Од 1978. године активно учествује у раду Друштва математичара Србије, а од 2016. до 2021. године је био и председник Друштва математичара Србије. У својој математичкој и педагошкој професији највише се бавио унапређивањем рада Ваљевске гимназије, усавршавањем учитеља и наставника математике и радом са ученицима обдареним за математику.

Преданост, племенитост и страст према образовању наших драгих просветитеља заслужују наше највеће дивљење. Они су прави хероји нашег друштва. Честитамо им од срца и желимо да ове награде буду подстицај за даљи рад и успехе.

Хвала им што граде свет у којем знање и образовање заузимају централно место, и што су својим примером показали шта значи бити прави просветитељ.